Reflexen, waarom zijn ze zo belangrijk?

In de baarmoeder begint de ontwikkeling van de reflexen. Ze helpen om ons centrale zenuwstelsel steeds verder te ontwikkelen. Reflexen helpen ons bijvoorbeeld ook tijdens het geboorteproces of om direct na de bevalling te weten hoe we moeten drinken (zuigreflex). Iedereen heeft deze reflexen. Wanneer je de reflexen stimuleert, reageren deze automatisch.
Geïntegreerde reflexen vormen de basis van een goed functionerend centraal zenuwstelsel en vormen daarom de basis om ons te kunnen ontwikkelen!
Op het moment dat een reflex niet goed geïntegreerd is, kan de daarop volgende ontwikkeling vertraging oplopen of helemaal niet ontstaan. Dat kan zorgen voor beperkingen op allerlei gebieden zoals: de motoriek, houding, gedrag en het leervermogen.
Het geeft aan dat er onbalans is in het lichaam. Reflexintegratie helpt kinderen en volwassenen de reflexen te integreren en de balans te herstellen waardoor de symptomen verminderen of verdwijnen.

 

 

 

Voorbeeld

 

Door de moro-reflex spreidt een baby de armen en benen om zich daarna weer klein te maken als het schrikt. Deze reactie hoort over te gaan in een volwassen reactie, schouders omhoog en kijken richting het gevaar. Ook komt er een stuk minder stresshormoon bij kijken. Wanneer de moro-reflex nog actief is staat een kind constant op scherp. Het let de hele tijd op alles, waardoor de leerkracht minder aandacht krijgt.

Zo zijn er verschillende primaire reflexen met verschillende uitwerkingen.